Alltidnära

Vad du behöver veta innan du köper en rollator!

Idag finns det ett stort utbud av rollatorer ute på öppna marknaden. Förskrivningsbara hjälpmedel skiljer sig från län till län och det finns hjälpmedelsregler som alla förskrivare måste följa. I Östergötland får man en rollator förskriven vid behov av en inomhusrollator, dvs du har svårt att ta dig fram i hemmet utan stöd.

Om du vill köpa dig en egen rollator, för att ha utomhus, finns det några saker du behöver tänka på:

  1. Välj en rollator som känns stabil och har robusta hjul. Rollatorer för utomhusbruk har större länkhjul än de som ska köras inomhus.
  2. Rollatorn behöver kunna fällas ihop, t ex för att skjutsas i bil eller förvaras smidigt inomhus.
  3. Rollatorn ska kunna gå att sätta sig på när du behöver vila. Du ska kunna fälla ut sitsen (om den måste fällas ut) med en hand medan den andra handen håller fast i handtaget. Det bästa är om du slipper fälla ut något utan bara kunna sätta dig vid behov.
  4. Prova innan köp att handtagen känns sköna att hålla i och att de går att höja och sänka till rätt höjd för dig.
  5. Tänk på att inte köpa en rollator på nätet i andra hand utan att ha fått originalkvitto på den, eftersom många rollatorer tillhör sjukvården. Detta kan man enkelt kolla av siffrorna på klisterlappen som då sitter på rollatorn och kontakta sen närmaste hjälpmedelscentral.
  6. Korg behöver ingå eller åtminstone finnas som tillbehör. Välj en rollator med en korg som är enkel att ta av och på och att den rymmer mer än ett mjölkpaket.
  7. Prova dig fram vilken som passar dig bäst. Gå med rollatorn nära kroppen och rak i ryggen så får du en  upprätt ställning när du går. Skjuter du den istället framför dig, vilket är en vanlig syn, får du en dålig hållning som är kan vara till skada för din rygg.
  8. Många använder sin utomhusrollator även inomhus för att slippa ha två stycken. Tänk då på att inte köpa en uterollator med de största länkhjulen du kan hitta utan välj en med medelstora hjul, för att inte den ska kännas otymplig inomhus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *