Alltidnära

Min nya kompis mot halsbränna och snarkning

Innan du läser mitt inlägg så vill jag bara säga en sak: jag har inte blivit sponsrad av något företag eller liknande för att berätta det jag skriver idag (även om mina vänner tycker jag borde bli det eftersom jag är så galen i denna lilla pryttel…)

I mer än fem års tid har jag haft problem med min hals. Det har inte gjort ont när jag sväljer utan mer som en lätt konstant värk i halsen hela tiden. Min saliv har varit tjock och seg och jag har haft lite av en klumpkänsla i halsen. Senaste två åren har jag satt i halsen betydligt lättare än förut, särskilt segt kött eller hör och häpna: sallad och kokt potatis. Ibland har jag känt av ”vanlig” halsbränna, som är värre under natten som en värk i bröstet, och senaste åren har jag alltid haft 1-2 kuddar under bäddmadrassen för att  inte få ont.   Jag hade börjat få en konstig hosta också under den här tiden, men trodde att den hängde ihop med min astmadiagnos jag nyligen fått. Men även om astmahostan la sig med medicinering så fanns det kvar en torr retlig hosta som inte ville släppa taget. Min man började väcka mig allt oftare på nätterna för att jag börjat snarka. Jag var lite förnärmad för det brukade ju vara jag som fick väcka honom ????

Läkarna hade gjort en undersökning av min sköldkörtel och tagit prover men inget visade något. Så bedömningen förblev: halsbränna. Innan ni själva drar igång med någon egen behandling så trycker jag på vikten av att ha kontaktat din läkare på vårdcentral så att man undersökt vad det dina symtom kan bero på. 

Jag gjorde en kameraundersökning genom näsan för ett par år sen som visade att jag är röd i halsen av oklar anledning.  Läkarna har mest tipsat mig om att undvika stark mat, alkohol, stress och annat som kan trigga halsbränna. Man opereras inte längre diagfragamabråck  om det inte är totalt akut eftersom det inte alltid blir så bra efteråt. Men jag som har så många allergier har känt att jag kan inte lägga till ännu fler saker på min icke-ätarlista och livet skulle ha känts så mycket tråkigare. Mat är liksom livet ! Så jag började googla runt och det tog inte mer än ett par klick så ramlade jag in på IQOROs hemsida. Jag läste nyfiket allt som stod men var väldigt skeptisk. Vi vet ju alla  hur många bluffsidor det finns på nätet och alla vill göra sig en hacka. Så jag läste runt kring recensioner och fastnade för att jag inte kunde hitta en enda negativ kommentar.  Men en liten plutte plastbit, hur skulle den kunna hjälpa mig?

Många lider av halsbränna och sura uppstötningar (reflux) till och från i livet av olika orsaker, många dras med snarkning och en del lider av en hosta man inte vet vad den beror på. Man kan ibland göra en gastroskopi (slang genom munnen med kamera) men jag har tackat nej till detta då man sen inte kan göra mer än konstatera att ”jo det är visst halsbränna/diagfragmabråck” och sen avstå från viss mat och medicinera med tex omeprazol. Jag har alltid lidit av stor skräck för att göra en gastroskopi så det ska mycket till för att jag lägga mig på den britsen. Men det är ju bra den undersökningsmöjligheten finns såklart, för att undersöka andra sjukdomstillstånd!

Så många som 10% av Sveriges befolkning går runt med något som  heter diafragmabråck (kallas även tex hiatusbråck), som egentligen inte är något bråck utan det är försvagad muskulatur i mellangärdet. Den försvagade muskulaturen leder till, förenklat sagt, att att magsäcken okontrollerat kan glida upp och ner genom hålet där matstrupen mynnar ut i magsäcken. Detta påverkar såklart matstrupens funktion och övre magmunnens förmåga att hålla tätt.

Så var gör denna plastbit då som jag googlade fram på nätet en kväll i början av januari när jag hade som mest ont? Jo det ska jag berätta. Den tränar upp 148 st muskler under de 90 sekunder  du lägger på denna träning, delat på tre tillfällen per dag. Låter det för bra för att vara sant? Ja men faktum är att det stämmer. Jag har letat runt bland medicinska artiklar, och allt finns samlat också på IQOROs  hemsida www.iqoro.com (finns på många språk, även svenska).  Det finns idag 17 internationellt publicerade medicinska studier på denna plastbit som heter IQORO.  IQORO är uppfunnen av en svensk forskare vid namn Mary Hägg, som ville hjälpa sina patienter som fått stroke och ansiktsförlamning. Den visade sig ha betydligt fler effekter än vad man först hade hoppats på. Det verkar i dagsläget inte vara många inom vården som snappat upp detta men jag tänker det är bara en tidsfråga, för redan nu finns många nöjda användare.

Det som avgjorde att jag vågade köpa denna plastbit som ändå kostade 1500 kr, var att IQORO har en garanti. Har man inte fått resultat efter sex månader så får man pengarna tillbaka. IQORO vill inte jämföras med en vanlig munskärm som ser väldigt lika ut men enligt IQORO så har deras produkt annat material och form så dessa ska inte förväxlas.

Det man får ha i beaktande är att det tar lång tid innan man får minsta resultat, det kan t. om bli värre i början av flera olika orsaker. Jag hade gått på omeprazol ett par månader och den kan man inte bara sluta rakt upp och ner med. Slutar man abrupt att ta dem tror kroppen att man måste skjuta till extra mycket magsaft och man får, ursäkta uttrycket ,SKITONT, vilket jag fick innan jag fattade orsaken. Så jag började ta omeprazol igen men trappade ner genom att öppna upp kapseln och ta allt färre korn på min yoghurt varje dag, så den var helt avlägsnad efter 1,5 veckor. Om man öppnar kapseln ska man vara noga med att inga korn lämnar kvar i munnen utan svälja allt på en gång med mycket vatten.

Efter cirka två veckors träning fick jag träningsvärk och det värkte i halsmandlarna (vet inte om det faktiskt var så men det kändes som att värken satt i dem ) och i övre halsen. Efter cirka  3 veckor försvann min snarkning och min man blev förvånad för det hade ingen av oss räknat med, och efter cirka sex veckor försvann mina problem med att sätta i halsen och även mina bröstsmärtor. Jag hade inte väntat mig så tidiga resultat för det står att ju längre man haft sina besvär ju längre tar det innan musklerna kommit tillbaka. Det kan ta upp till 6-8 månader innan man känner av minsta effekt så den som köper en IQORO får tänka långsiktigt!

Så nu efter 8,5 veckors ihärdigt tränande så kan jag konstatera att jag fortfarande har kvar lätt halsont och lätt rethosta (men hostan kan även nu vara kopplad till pollen och astman), men ingen halsbränna eller sura uppstötningar och jag snarkar inte längre om jag inte är väldigt förkyld eller påverkad av pollen. Jag är i spänd förväntan över hur min vår kommer se ut, kommer mitt halsont sen dryga 5 år tillbaka också försvinna? Fortsättning följer helt enkelt. Just nu vill jag bara skrika ut till alla med bekymmer med halsbränna och bröstsmärtor av magsaften att våga prova denna produkt, för den har förändrat mitt liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *