Alltidnära

Brusreducerande hörlurar – för vem?

Det är lyx idag att ha tillgång till en störningsfri ljudmiljö, oavsett om du sitter på en buss, jobbar på förskola eller befinner dig  hemma i köket och lagar mat.  Idag finns det teknik som kan hjälpa dig och den heter aktiv brusreducering.  Flygresenärer har länge använt sig av denna teknik för att stänga ut ljudet i flygkabinen, men eftersom tekniken nu börjar finnas i handeln för lägre priser finns den tillgänglig för oss alla på ett nytt sätt.

Många med ADHD/autism blir snabbt trötta av intryck och ljud och brusreducerande hörlurar kan hjälpa dem hushålla med sin energi över dygnet. Det känns som en befrielse mitt i en folksamling att få sätta på sig dessa hörlurar och känna att man trots allt hör när andra pratar med en men man slipper de extra runt-omkring- ljuden.

Hur fungerar då brusreducering lite enkelt förklarat? Jo, man kan säga att brusreducerande hörlurar använder sig av en extern mikrofon som tar in det omgivande ljudet och elektronisk krets i hörluren gör en motsvarande våg som sänds i hörluren. Summan blir att de två ljduvågorna tar ut varandra och det blir ”noll” – vilket vi då registerar som TYSTNAD.  Vi kan därför lyssna på musik utan att höja volymen desto mer trots att du befinner dig i en bullrig miljö eller där människor pratar. Att brusreducerande hörlurar fungerar som hörselskydd är en vanlig missuppfattning. De kan inte dämpa alla sorters ljud.  De fungerar mest effektivt mot låga basljud och sämre mot högfrekventa ljud. Exempel på ljud som brusreducerande hörlurar klarar bra är  flygplansbuller eller sorlet från människor som pratar. Ljud som kommer plötsligt, smällar när något faller till golvet eller  skrik är svårare att dämpa genom brusreducering.

Det finns brusreducerande hörlurar i alla olika modeller, såväl in ear, som on ear och over ear, samt möjligheter för anslutning via Bluetooth eller med sladd. Det finns olika sorter av brusreducering som man kan läsa mer om på nätet men dessa sorter går jag inte in på här i min blogg idag.

I min familj används brusreducerande hörlurar främst när vi befinner oss på platser där många människor befinner sig samtidigt. Min dotter älskar att ha sina hörlurar i köpcenter och gallerior. I skolan används de både som dämpande men också aktivt i skolarbetet när texter ska läsas upp osv. Det man får tänka på är att inte använda dem hela tiden för det kommer göra dig än mer känslig för alla typer av ljud.

Så tänk på att:

 1. Gå till affären och prova olika modeller – alla passar inte just dig och dina behov
 2. Tänk på att kanske inte köpa de billigaste eller de dyraste – lägg dig på en lagom nivå som passar din plånbok.
 3. Använd dem endast när du verkligen behöver dem
 4. De går även att sova med om du har bekymmer av att du störs av ljud nattetid
 5. Tänk på att de behöver laddas regelbundet så att de alltid finns där redo att användas

Lycka till!

Kommentarer

 • Christine

  Vilka reducerande hörlurar in-ear är bäst o vart kan jag besrälla?
  Mvh Christine

  • Pia Ekstrand

   Hej!
   Jag har själv inte provat in-ear varianten pga att mina hörselgångar är så trånga. Men en testvinnare är tex Bose QuietComfort för bästa brusreducering. Hoppas du hittar en som fungerar bra för dig!/Pia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *