Alltidnära

Vad är ångest?

Ångest är något som vi alla känner av mer eller mindre, ofta utan att själva veta att det är just det. Vad är då ångest? Jo ångest är ju egentligen en naturlig reaktion på stress och starka känslor av oro, men ibland uppkommer  ångest utan att det finns en naturlig orsak. Pulsen ökar, andningen blir snabbare och stresshormonerna i blodet höjs. Ångest är inte farligt även om det kan kännas väldigt obehagligt. Om man vågar hålla sig kvar i känslan, och inte flyr den, så släpper vanligtvis ångesten efter en stund.

Vad triggar då igång ångest? Det kan vara alltifrån att du har höga krav på dig själv (eller andras krav på dig) , eller att du känner dig hotad eller rädd. Det kan räcka med att du tänker på något som gör dig rädd, eller känna skuld/skam så triggas ångesten igång.  Det jobbiga med ångest är att det ibland kan bli en ond cirkel, d v s  du är rädd för att få ångest och därmed får du ångest. En hjärna som ständigt är igång med att tänka orostankar eller alltid är beredd på det värsta har lättare för att väcka ångest hos sig själv.

Vi människor har en tendens att skämmas för psykiska åkommor. Så dumt egentligen, men vi kanske är rädda för att få en stämpel eller lämnas ensamma? Få vågar prata om det öppet eller ens med nära vänner eller familj. Men faktum är att om man accepterar sin ångest och vågar prata om den, så har forskning visat att den kan vara enklare att hantera.

Så vad kan du göra själv för att minska ångest? Min erfarenhet både ifrån yrkeslivet och från mitt privata liv säger detta:

 1. PRATA om den med någon du känner dig trygg med. Hur känns ångest för dig?
 2. LÄS om ångest på nätet för att lära dig mer
 3. Gå med i privata grupper på nätet för att prata med andra i samma situation
 4. Förebygg ångest med regelbundna utevistelser, promenader och motion. Testa att krama ett träd för en stund ????
 5. Andas dig igenom ångeststunderna. Fly inte för då matas bara ångesten och det tar längre tid att lära dig hantera den! Glöm inte: ångest är inte farligt även om det stundvis kan kännas så.
 6.  Testa värma en vetekudde, eller använd ett värmekrus. Värme ger både trygghet och avslappning.
 7. Har du ett tyngdtäcke – sitt med det runt dig
 8. Ställ dig i duschen en stund och försök föreställ dig hur ångesten rinner av dig ner i brunnen.
 9. Lyssna på avslappnande ljud, via youtube eller ljudböcker för att orka stanna kvar i stunden
 10. Du kanske har egna knep för att minska ångest? Personen i vår familj rev sönder små tygbitar av lakanstyg för att det kändes skönt att ta sönder något under tiden. Man får hitta egna saker som inte vare sig gör en själv eller andra illa eller tar sönder saker av värde.
 11. Om ångesten tar över din vardag – sök hjälp hos din vårdcentral. Ingen ska behöva må så dåligt att man inte kan leva det liv man vill.

Några telefonnummer du kan ringa vid behov:

Anhöriglinjen:   Stödtelefon för dig som anhörig. Ring 0200-239 500.

Äldrelinjen: För dig som är över 65 år. Ring 020-22 22 33.

Jourhavande medmänniska : Jourtelefon på 08-02 16 80 samt chat via jourhavande-medmanniska.se

Här följer en forskningsartikel om ångest hos tonåringar och vad det kan leda till i medelåldern för män:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *