Alltidnära

Hur ska man välja rätt tyngdtäcke?

Tyngdtäcken har blivit ett modefenomen de senaste åren och alla verkar tro att detta är ett mirakelmedel för att kunna somna skönt. Men faktum är att tyngdtäcken inte passar alla och det finns inte så många större studier  på dess användning förutom inom området psykisk ohälsa eller för personer med t ex ADHD eller liknande.

Tyngdtäckets funktion bygger på teorierna Deep Pressure Tissue Stimulation (DPTS) och Sensory Integration (SI). Genom att kombinera dessa två teorier kan man ge sinnena intryck (till exempel tryck mot kroppen) som manipulerar hjärnan att frigöra sömnhormon. Det uppger varumärket Hälsokraft.

Det finns en rapport från Landstinget Västmanland där 82%  uppgav att de blev mer avslappnade, 73 procent att de somnade snabbare och 72 procent att de fick mer sammanhängande sömn av att använda tyngdtäcke på natten. En amerikansk undersökning från 2015, som publicerades i Journal of Sleep Medicine and Disorders visade att tyngdtäcken hade en positiv effekt på testpersonernas sömn. De sov både djupare och rörde sig inte lika oroligt under natten. Även en undersökning från 2006 visade att 63 procent av deltagarna upplevde minskad ångest efter att de använt ett tyngdtäcke.

Det finns idag mängder av olika sorters tyngdtäcken, med insydda kedjor, bollar, sand, pärlor, stålringar, sand o s v  och i olika vikter allt från 3-16 kg. Rekommendation är att välja ett täcke som väger omkring 10-15 procent av din kroppsvikt. Alltså – om du väger 70 kilo ska du ha ett täcke som väger 7-10 kilo. Men detta påstående är långt ifrån helt överensstämmande med verkligheten. Min dotter, 12 år, väger ca 30 kg och använder ett bolltäcke som väger 10 kg och hade gärna haft ett par kilo till. Allt hänger på hur DU upplever tyngden och detta behöver provas ut. Det bästa vore såklart om du hade möjligheten att prova innan du köper. När jag arbetade som arbetsterapeut då kunde man ju prova på ett annat sätt ihop med kunden och man kunde tillsammans komma fram till vilket typ av täcke som blir bäst. Men så fungerar det ju inte på den öppna marknaden – de vill att du köper och sen har du ett täcke som funkar eller inte funkar för just dig.

Hur ska man välja rätt tyngdtäcke?

* Vill du ha en helt omslutande känsla som i kokong då är bolltäcket för dig – det följer med runt din kropp även när du vänder dig. Bolltäcke ger dock en annan känsla än t ex kedjetäcke och min känsla är att fler väljer annat täcke än bolltäcke – bra att ha testat ett sånt först innan köp!

* Tyngdtäcken värmer – så är du väldigt varm av dig – försök få låna ett täcke innan köp. Fibertäcken liknar mer vanliga täcken och är gjorda av exempelvis polyesterfibrer och är därmed svalare än andra tyngdtäcken.

* Välj helst ett täcke som är delbart på mitten så att du kan tvätta det i maskin ifall det skulle behövas. Om det är delbart är det även enkelt att ta med sig ena halvan till soffan och ha det över benen om man som jag har restless legs eller annan orolig känsla i kroppen.

* Använd hårsnoddar i varje hörn av påslakanet för att hålla täcket på plats och det inte samlas längst ner som en enda stor tyngd.

* Studier visar att om du använder täcket regelbundet så kommer effekten för vissa personer att hålla i sig ett antal veckor även om du slutar använda täcket, vilket är smidigt om du ska ut och resa och inte vill släpa med dig ditt täcke.

*Det kan ta omkring en vecka innan du upplever en förändring med sömnen, så ge det en riktig chans innan du ger upp.

*Rekommenderas ej till barn under 2 år eftersom de inte själva kan få bort täcket om det skulle åka upp över ansiktet

* Har du t ex en neuropsykiatrisk funktionsvariation såsom ADHD, kontakta en arbetsterapeut på din vårdcentral eller liknande så kan du få bedömning gjord av arbetsterapeut.

* Var rädd om din rygg när du ska få på påslakanet – kolla in AlltidNäras Instagram där jag visar hur man enklast får på det.

*Tyngdtäcken är i regel ganska dyrt, runt 1500-4000 kronor. Många återförsäljare låter dig testa täcket under en kortare period. Om man har kvar skyddsfiltret kan man prova det och lämna tillbaka om det inte fungerar. Numera kan du även hitta återbrukade täcken på t ex Blocket för runt 800 kr och uppåt.

Ett grått ihoprullat tyngdtäcke med svart bakgrund
Tyngdtäcket Pearl från Cura of Sweden är ett av många tyngdtäcken som finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *