Alltidnära

Bildstöd i vardagen – något för dig eller dina närmaste?

Det sägs ju att en bild kan säga mer än 1000 ord, och jag är beredd att hålla med. Bilder kan hjälpa oss komma ihåg saker i vardagen och de kan hjälpa oss få en snabbare och fördjupad förståelse för det som pågår i stunden. Ögat uppfattar bilden mycket snabbare än en skriven text. Personer med en ADHD eller autism har ofta svårt med arbetsminnet och behöver hitta sätt att komma ihåg vad som ska göras under dagen eller kommande tiden. Jag tänker att även personer med allmänt dåligt minne, såsom personer med begynnande demens eller varför inte barn som ännu inte kan läsa kan jag tänka mig kan ha nytta av detta.  Ett sätt är att använda sig av så kallade Widgitbilder. Widgitbilder kan man bland annat få tag på via ett program som heter Inprint, från företaget Symbolbruket.

Jag har ett avtal med Symbolbruket att jag kan förmedla provkit till den som är intresserad av att testa bildstöd i olika sammanhang i vardagen. Det ni betalar för är min tid och plasten jag använder för att skydda bilderna. Bilderna får ni kostnadsfritt. Hur kan då ett provkit se ut?

Ett exempel kan vara mina uppdragskort, där man har bilder på vad som tex ska städas hemma. Kanske vill ni engagera barnen hemma mera och göra det på ett roligt sätt, eller bara för att motivera dig själv att ta tag i städningen? Man kan ha bilder på att dammsuga, plocka undan, damma, eller torka av speglar osv, det är endast fantasin som sätter gränserna här.

Man kan använda bilderna nästan vad som helst i sin vardag, tex hur morgon- och kvällsrutinerna ser ut, eller hur man packar sin gympapåse eller jobbväska, eller i vilken ordning man ska göra saker i duschen eller hur frukostbrickan med alla mediciner ska se ut.

Har ni några frågor eller tankar kring bildstöd så tveka inte på att höra av er! Jag hjälper er gärna.

Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *